Monday, May 2, 2011

Veckans djur Pirål (Myxine glutinosa)

Under min tid i en studentkorridor i Uppsala försökte jag köra veckans djur på en whiteboard jag hade i vardagsrummet. Jag tänkte här i denna blog bland annat återuppta denna tradition och tänkte börja med detta inlägg.

Vad kan det då vara för organism som är förärad denna första riktiga bloggpost en dag i början av maj 2011? Jag tänkte börja med ett djur som tillhör samma understam som oss människor, ryggradsdjuren, men som inte har några käkar dvs är ett käklöst ryggradsdjur. Djuret jag tänker på är arten av pirålar som förekommer i våra nordiska farvatten nämligen atlantisk pirål eller Myxine glutinosa som vår kära Karl von Linné döpte den till 1758. Denna art är, trots namnet, ingen ål utan tillhör klassen rundmunnar.

(Bild från wikipedia, stillahavspirål)

Pirålarna saknar, liksom alla rundmunnar utdöda och levande, käkar och klassificeras därför till Agnatha som just betyder käklösa. Deras kranium består av brosk och de saknar en ryggrad i den bemärkelsen att de inte har några kotor. Pirålars ryggrad består istället av en skyddad ryggsträng. Avsaknaden av en egentlig ryggrad gör att pirålarna kan slå en knut på sig själva utan problem. Deras kropp är täckt av slemkörtlar som gör att den kan utsöndra ett mycket glatt slem om den skulle råka på ett rovdjur. Pirålarna lever i huvudsak av as och saknar en ordentlig mag-tarmkanal. De saknar det man ofta förknippar med fiskar i dagliga livet såsom pariga fenor och fjäll. Pirålar saknar också det man kallar riktiga fenor och deras kropp är täckt av hud. De har två gälöppningar, en på vardera sida av kroppen och en näsborre mitt i "pannan". Deras ögon är endast för ljus/mörker detektering och är täkta av hud så de ser mycket dåligt,

Rundmunnarna, vilka också innefattar nejonögonen, är en grupp med djur som divergerade från de övriga ryggradsdjuren för mycket länge sedan och därför är de mycket intressanta i studier av ryggradsdjurens evolution. 

Simma lugnt tills nästa post,,, 

No comments:

Post a Comment